ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Βιογραφικo

Διευθυντής Παθολογικής – Λοιμωξιολογικής Κλινικής ΙΑΣΩ
Υπεύθυνος Λοιμωξιολόγος Ομίλου ΙΑΣΩ
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Assistant Πανεπιστημίου Paris VII

Γεννήθηκε στη Νίκαια του Πειραιά, τελείωσε τις δευτεροβάθμιες σπουδές του στην Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή και είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

Εκπαιδεύτηκε στην ειδικότητα της Παθολογίας υπό την Διεύθυνση του Καθηγητού Γ. Αραπάκη και στη συνέχεια εργάσθηκε ως επιμελητής, για δεκατρία χρόνια, στο Θεραπευτήριο «Ευαγγελισμός». Κατόπιν, υπηρέτησε ως Συντονιστής Διευθυντής στο «Τζάνειο» Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά επί τετραετία και από το 2000 έως το 2017 διετέλεσε Συντονιστής Διευθυντής του Γ΄ Παθολογικού Τμήματος-Μονάδας Λοιμώξεων στο «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» Νοσοκομείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Απέκτησε την εξειδίκευση της Λοιμωξιολογίας μετά 25μηνη μετεκπαίδευση, με άδεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), στη Γαλλία και συγκεκριμένα στα Νοσοκομεία Claude Bernard, Broussais και Henri-Mondor, όπου εκπαιδεύτηκε στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων όλων των συστημάτων, σε λοιμώξεις στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και στους μεταμοσχευμένους-ανοσοκατεσταλμένους, στην κλινική μικροβιολογία και στην επιδημιολογία. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, οργάνωσε Μονάδες Λοιμώξεων στα Νοσοκομεία όπου υπηρέτησε ενώ στο ΝΕΕΣ η κλινική, της οποίας προΐστατο, παρείχε και την εξειδίκευση της Λοιμωξιολογίας.

Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με «Άριστα», κατέχει τον τίτλο του Assistant στο Πανεπιστήμιο Paris VII και έχει παρακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές κλινικής μικροβιολογίας και AIDS στα Πανεπιστήμια Paris V και VI. Έχει εκπαιδεύσει φοιτητές των Ιατρικών Σχολών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Λάρισας.

Έχει διατελέσει επί εξαετία Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ) από εξαετίας. Με τις ανωτέρω ιδιότητες έχει διοργανώσει πληθώρα συνεδρίων, εκπαιδευτικών ημερίδων, μαθημάτων και έχει επιμεληθεί την έκδοση οδηγιών για τις Λοιμώξεις και το AIDS. Επίσης, είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, της Διεθνούς Εταιρείας AIDS (IAS) και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας AIDS (EACS).

 

ΚΑΡΙΕΡΑ

 

Έχει διατελέσει επί σειρά ετών μέλος του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και επιτροπών του ΚΕΣΥ και εθνικός εκπρόσωπος στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για το AIDS (UNAIDS) επί τριετία.
Είναι εκδότης του περιοδικού «Ελληνικά Αρχεία AIDS» και έχει διατελέσει κριτής εργασιών για τα Πανελλήνια Συνέδρια της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, της Εταιρείας Λοιμώξεων, της ΕΕΜΑΑ και για το περιοδικό «Hippokratia Journal».

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 

Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή 26 βιβλίων Παθολογίας, έχει συγγράψει δύο ξενόγλωσσες μονογραφίες, έχει άνω των 150 δημοσιεύσεων σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά και άνω των 480 ανακοινώσεων σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Επίσης, έχει περί τις 400 συμμετοχές με εισηγήσεις ή προεδρίες σε συνέδρια, σεμινάρια και λοιπές επιστημονικές εκδηλώσεις. Τέλος, βάσει του επιστημονικού δικτύου ResearchGate, έχουν πραγματοποιηθεί άνω των 2761 αναφορών (citations) στο έργο του, 3335 αναγνώσεις άρθρων του και ο δείκτης επιστημονικής αναγνώρισης (RG Score) του έργου του είναι 37,33.

 

ΕΡΕΥΝΑ

 

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στους τομείς της εσωτερικής Παθολογίας, των Λοιμώξεων και του AIDS. Ειδικότερα, περιλαμβάνουν κλινική και βασική έρευνα που αφορά μεταξύ άλλων στην φαρμακοκινητική και την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών, στην ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων σε αυτά, στην επιδημιολογία και μοριακή επιδημιολογία του HIV και στην ανάπτυξη αντοχής στα αντιρετροϊκά φάρμακα καθώς και στη δράση του Παράγοντα Ενεργοποίησης Αιμοπεταλίων (PAF) σε διάφορα νοσήματα, στη θεραπευτική των μικροβιακών λοιμώξεων και της HIV λοίμωξης. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 150 ερευνητικά προγράμματα, ελληνικά και διεθνή.